Monday, September 21, 2009

4 hari lagi

Penat nya. Lagi 4 hari sebelum majlis (mari menikmati saat-saat orang bujang) ;p. Preparation almost complete. Cuma ada a few changes.

1. Baju resepsi.
Atas sebab-sebab tetentu, baju resepsi ditukar. Puas mencari seluruh plaza alam sentral, mana ada nak sewa murah-murah. Paling murah pun rm700 untuk baju perempuan sahaja. And design pun lebih kurang je. Akhirnya bertekad, call siti dari rumah kebaya and buat appoinment. Stay kat rumahnya sampai kol 12. Akhirnya setuju untuk rent salah satu baju. Memang recommended laa rumah kebaya ni. layanan, tip top!!

2. Door gift bag
Agak keciwa, so terlari budget sket kat part ni, tapi takpelah, at least kat part lain sume Allah dah mudahkan.

Final day sebelum bercuti tu, habiskan beli-beli barang, jemput supervisor (sangat ngeri okay!, tapi alhamdulillah everything turns out well!), pergi rumah sewa, kemas sikit-sikit, shopping last minute and have a very pleasant journey balik kampung with my fiance. (Konvoi dengan adiknya.) Sepanjang jalan, we both bercerita tak henti-henti, ibarat orang baru berkenalan. :)

4 hari lagi. I will miss every moment sepanjang persiapan. Cat rumah sendiri. (cat rumah okay, bukan bilik), jahit obi untuk baju resepsi sendiri,(semalam lepas siap jahit obi bergaya dengan baju resepsi depan cermin dan suh kak ngah amik gambor..hehe), siapkan hantaran sendiri, siapkan doorgift, berjaga malam dengan kak ngah yang super duper creative dan berbakat, yang menunjuk ajar bab-bab seni hiasan, mencari barang-barang hantaran, mencari rumah sewa dengan Cik B, srvey2 wedding idea dalam internet. Every single thing kalau boleh nak buat sendiri, cerewet punya pasal, dengan budget yang limited, nak realisasikannya kene banya DIY la.. sib baikkk ada kak ngah..i will miss every single moment. *smile*

Happy hari raya everyone. Do pray for me :)

Monday, August 31, 2009

3 minggu lagi

Last saturday pergi basuh rumah di Bandar Bukit Raja. Awal-awal pagi pergi amik mesin basuh kat gombak, dengan lori besar gedabak, then balik Shah Alam, angkat barang. Pheww.. penat giler. Sampai je kat rumah baru, in laws datang untuk tengok rumah (Kebetulan Cik B baru dapat nephew and diorang datang untuk melawat), so alang-alang diorang singgah la sekali. So far diorang cakap rumah tu sangat ok dan sangat berbaloi, PIL cadangkan kteorang beli rumah tu nanti. Hmm, betul jugak tu. Diorang tolong cucikan rumah sekali. Alhamdulillahhhhh.. kalau berdua je dengan Cik B, mati la.. Dah la angkat barang dari tingkat 3, nasib baik rumah ni rumah atas tanah..:) . After cuci sume, Fathi dan my PIL tolong azankan rumah. Balik tidor macam nak pengsan.

Hari sabtu, in mission of hantaran hunting lagi, last thursday pegi Pavi, sian Cik B, siap tertido kat kerusi menunggu cik tunangnya ni memilih hantaran. Beli handbag je pun. Then last saturday pergi sunway pyramid, alhamdulillah. Hujung-hujung sale ni, ok la jugak. Dah beli kasut for me and for Cik B, and towel kat Akemiuchi. Then sempat lagi tengok wayangs..hehe..dah lama gile tak tengok wayang.

This week ingat nak pergi settlekan a few things so balik kampung boleh bawak balik and bertenang hehe.

  • Kad kawen siap 4 hb malam. After berbuka, amik kad and shoot balik kampung hantar kad.
  • Plan mini gathering dengan high school frens, nak edar kad.
  • Amik doorgift dari nad. Asyik tak jadik je nak jumpe.
  • Beli doorgift.
  • Siapkan signage.
  • Siapkan thank you tag.
  • Pergi spa..:)
Macam tak percaya boleh plan semua ni dalam 2 bulan jek.


Thursday, August 27, 2009

So much in lurveee..

And I like the way your eyes dance when you laugh
And how you enjoy your two-hour bath
And how you've convinced me to dance in the rain
With everyone watching like we were insane


But I love the way you love me
Strong and wild, slow and easy
Heart and soul so completely
I love the way you love me

And I like the sound of old R 'n' B
And you roll your eyes when I'm sloppily off key
And I like the innocent way that you cry
At sappy old movies you've seen thousands of times

And I could list a million things
I love to like about you
But they could all come down to one reason
I could never live without you

Wednesday, August 26, 2009

Honeymoon

Semalam 3 BFF called. Sume menjerit.."Miey!! dah nak kawen dah" hehe.

Mula-mula Zai called kat opis. Rindunyer kat Zai. Zaman buat labwork sampai tension then pegi makan kat Mardi. Pagi2 bfast soto kat mardi. Kedai simple tapi perghh.. Marveles!


Then petang balik keje Ina called. Biasalah dengan Ina, macam tak nak letak phone rasa. Sejam lebih berborak dengan Ina, macam tak puas bercerita rasanya. Dari balik keje sampai la time nak berbuka. Ada je ceritanya. Wedding Ina bulan 12, tak habis2 cakap "kte dah agak miey kawen dulu, dah agak dah senyap2 je tiba2 je ade jemputan". Encik tunangnya, jauh diperantauan, tengah struggle siapkan PhD. Ina pulak tengah fikir2 carik tempat untuk buat pos doc. Muda-muda dah ada PhD. Hmm.. bile la turn aku nih. Syok berangan cerita tentang honeymoon. Ina cakap nak ke Hong Kong. Best gak tuh. Berangan dengan dia, kalau jadik dia Justify Fullbuat pos doc kat UK (HOD dia suh buat kat US), blh la pegi jalan2 tour europe dengan dia nanti..hehehe.. Berangan...best betul.

tapi bila letak phone, baru terfikir. Nak honeymoon kemana ek. Sebelum ni padamkan niat je dulu sebab tgh semester, for sure tak dapat cuti.

Semalam chat dengan ainul, dia ingatkan kalau pegi honeymoon, lebih baik pergi tempat yang takde tempat nak berjalan sangat, boleh spend masa berdua. Rather than berjalan2 melihat kawasan yang bila2 masa boleh pergi. Betul jugak tuh. Hmm.

Selalu bulan 9 ade matta fair. Tahun ni takde ke? Muslim travel fair kat pusat kebudayaan tu pun takde ke? Tetiba teringin sangat ke Bali. Nak ke Turki, macam kene mngumpul je dulu. Hmm

Friday, August 21, 2009

Wedding countdown

Akhirnya, ade gak wedding ticker menyerikan blog ni. :D

p/s: Still rasa tak percaya dah nak kawen. Macam mana kawan-kawan nak pecaya. Huh.
p/s: kene pegi Spa sebelum kawen. Pose pun pose la..Huhu

5 minggu lagi

Haishh. Macam makin malass plak nak update. Class dah start. Sem ni dapat 3 subjek. Semua ada lab. Huhuhu. Tapi reason tak update sebab asyik dok merayap blog orang lain untuk carik inspiration untuk buat hantaran. Hehe. So, dah banyak blog list kat sebelah, selama ni dok senyap2 sorang dalam alam maya ni sebab segan..Boleh macam tu..

Esok dah start puasa. Hari ni balik kampung..*Yay!!*Yay yay jugak tapi sedar tak sedar lagi 5 minggu je lagi sebelum majlis. *pengsan*. Boleh still lagi rasa tak pecaya nak kawen, nak kene cubit ni bior sedar sket. So nak tengok list apa yang dah sttle dan belum settle lagi.

Suda settle.
  • Keizinan kahwin/borang2-settle
  • Apply cuti- dah risik2 pada HOD. Dia macam sangat hepy je nak bagi cuti. :p
  • Warna tema- Ivory rose . Family:Maroon
  • Kad- dah tempah tapi tak dapat lagi. 5 hb baru dapat. Sempat ke? Ke dah lambat sangat?
  • Make up nikah, sanding, tandang - sudah settle.
  • Baju nikah- azie still jahit manik, janji awal bulan 9 dapat semula baju.
  • Pelamin, meja makan beradap dan hiasan bilik tidur- sudah booked. Balik nanti nak bincang konsep pelamin je.
  • Baju sanding - settle. 5 hb balik fitting lagi sekali.
  • Katering- mak dan abg long dah settlekan dengan lauk pengantin sekali
  • Kanopi- tak dapat scallop kaler pink, kaler maroon je ade. Belasah jelah
  • Kompang- abah dah booked
  • Hantaran- sudah beli separuh. Tinggal cincin Cik B, towel, briefcase, buah, kek (nape macam banyak je lagi).
  • Langsir rumah-sudah dibeli, tinggal mak and akak nak jahit je.
  • Paper bag-sudah ditempah di Ole ole manis. :)
  • Bunga pahar- Sudah dibeli di Semua House. Setelah berpening-pening sebab nak cut cost, (padahal jumpe bunga dip dengan harga RM 5 kat shah alam), tapi still kalau bolehnak carik yang lagi murah tapi puas hati. ALhamdulillah, akhirnya jumpe bunga kristal dengan harga yang berpatutan di Semua House. SO tak perlu pening lagi okay. Sebelum ni ingat nak tempah dengan officemate tapi selagi tak siap, selagi itulah sakit jantung. So, bunga pahar, done!
  • Photographer-antara elemen yang penting. Dah booked!

Belum siap, maka sila cuak :p
  • Gubahan hantaran. Bunga dulang dah ditempah di sayang you shah alam. Quite cheap only RM9 since bunga yang sama tengok kat Sayang Ku (yes, nama kedai tu memang macam tu) RM 25. Giler okeh. Tapi still pening nak gubah macam mana.Huhu. Rugi pulak dah tempah bunga dulang tapi upah orang untuk gubahan. Tulah, budget boleh buat tapi dengan kelas lagi, lab lagi, ade ke masa..huhu
  • Door gift- dah survey, tinggal lagi nak beli je. Title Miss procrastinator nampaknya masih berjaya dipegang olehku.;p
  • Signage-Mak dah pesan, buat-buat. Hanya pandai jawab je, ye..ye..tapi tak buat-buat jugak lagi.
  • Guest list-still carik2 lagi tapi dah 'jemput mulut' kawan-kawan rapat. Dah boleh jemput dah ke, atau cepat sangat. Semua orang macam terperanjat je aku nak kawen ni. Memang orang tak tau ke? Hmm.. Boleh tahan gak simpan rahsia ek..hehe *poyo laa*
  • Bunga manggar- Jangan lupe beli. Nak dua kaler je okay.
  • CD lagu/gamelan-jangan lupe burn lagu dan bagi Cik B dengar dulu sblm boleh finalize.
  • Wedding cake- Jangan lupe tunjuk contoh pada Cik B. Ingat plak komen Cik B.
You nak cake berapa tingkat?"
I nak yang simple jek"
Rugi la kawen ngan I tapi kek dua tingkat je"



Ada a few thing yang bile blog hopping, rase teringan sangat nak buat. Antaranya pomander ball. Tapi nak letak katne? Huhuhu.

p/s: dah dapat rumah sewa. Walaupun sewa murah tapi deposit 2k okay. Rasa nak menangis masa buat banker's cheque tu. Huhu. Tapi alhamdulillah, rumah selesa, dekat dengan balai polis, kedai runcit, klinik, ade guard dan tuan rumah yang baik hati :)







Tuesday, August 11, 2009

Rumah Gula Rumah

Antara cabaran paling besar rasanya, nak carik rumah sewa. Padahal area Shah Alam and Klang dan sekitarnya ni, punya banyak rumah. Kawan-kawan suggest, beli je terus. Niat memang ada nak membeli, tapi biar settle down satu-satu dulu. Lepas wedding, hantar thesis, and Cik B nak sambung study pulak, then dah lega sikit, baru carik rumah. Bimbang ni nak settlekan hal wedding lagi, class pun dah nak start next week, lecture notes berterabur lagi, nanti tak terkejar.
Cabaran mencari rumah sewa, banyak benda yang perlu di fikirkan. Cik B cakap, yang penting safety. "I kene travel jauh sikit takpe, yang penting dekat dengan tempat kerja u". auww.. Heheh..
Ada yang murah dan dekat, tapi banyak pulak anjing-anjing penjaga berkeliaran. Surau pun takde. Ada yang murah, kawasan ok, tapi laluan sebok. Ada yang rasa macam tak berbaloi bayar mahal giler padahal dok berdua je. Kebanyakan agents yang di call, sume cakap rumah untuk dijual.Haiyoh..Tapi, akhirnya alhamdulillah, pas balik dari kampung last week, dah dapat call dari sorang agent, dengan kawasan yang ok dan harga yang ok. Janjinya Sabtu ni pergi tengok rumah. Mudah mudahan ok la, sebab dah penat sangat carik rumah dan masa pun dah suntuk. End of this month nak kene pindah dah, puasa pun puasa laa..

Sekarang baru pening pasal hantaran, sebelum ni pk mudah je nak upah orang suh buat hantaran. Sekarang baru pening. *sigh sigh*

Doorgift dah almost complete, dah siap ditempah, paper bag and muffin. Cuma almathurat or Yasin tgh nak pilih2.

Bunga pahar lagi satu pening. Nak buat sendiri ke nak tempah. Ni lah susah kalau orang cerewet tapi selalu rasa membazir. Boleh gitu. Teruk betul.




Friday, July 31, 2009

Menghitung hari

Menghitung hari bukan sebab tak sabar, sebab nak pikir apa lagi yang tak siap, hehe. So far, after majlis tunang aritu (sangat tak biasa bergelar tunangan), a lot of things dah settle, alhamdulillah. Ni kira isu bumper la ni, sebab sibuk sangat and takde mood plak nak update blog.
Alhamdulillah Allah memudahkan segala-galanya. We got to settle few things.
  • Permohonan kebenaran nikah dah settle, bakal ayah mertua ambil 1 Ogos kat pjeabat agama nanti since dua-dua jauh. Alhamdullillah, mudah segala-galanya.
  • Katerer dah siap tempah, termasuk makanan untuk di meja beradap. Ada sedikit chaos masa memilih katerer ni, tapi Abg and Kak Nor dah settlekan, this week kene balik sebab nak jumpe katerer. Cik B tak balik sebab sibuk dengan kursus..huhu. Kene naik bas ler.
  • Kad pun dah siap di tempah. Tempoh untuk siap pun elok2 je. Hopefully sempat edar.
  • Baju akad nikah untuk bride and groom pun dah siap. Manik dah dibeli dan petang ni nak hantar pada Azie.
  • Pelamin, hiasan bilik dan meja makan beradap serta mak andam untuk 3 majlis, pun dah ditempah. Setelah puas survey2, Kak Nora memang pilihan yang tepat, she's quite religious and very detail and know what we want. Yang penting, dia boleh negogiate dan within our budget. Kira boleh bertolak ansur la. Dah bayar deposit, dah buat fitting. So, lagi 2 minggu
  • Photographer pun dah ditempah. Alhamdulillah lepas nego2, dapat harga promosi lama. :) Dah lama follow thephotographer. Puas hati la dapat hire diorang.
  • Kek nanti Cik B yang buat. Hopefully tak lupe la skill dia tuh..Dia cakap cari lah mana-mana gambar yang berkenan dalam internet, :D. Jimat-jimat.
  • Kompang pun dah ditempah.
  • Hantaran pun dah beli sikit-sikit, tinggal sikit je lagi.
  • Telur untuk tetamu, kak Ngah nak sponsor.:)
  • Lolipop, abg G nak sponsor. :)
  • manisan untuk wedding favor, tik setuju untuk sponsor. :)
Alhamdulillah, semua dipermudahkan tuhan. Tak pernah bermimpi uruskan wedding dalam tempoh masa tak sampai 2 bulan. Kuasa tuhan. Kalau jodoh dah tiba tu.

Tapi, still banyakkkk lagi yang tak settle lagi. Sila jngan berangan-angan lagi ok.
  • VIP gift belum tempah.
  • Wedding favor pun tak beli lagi,
  • PA system
  • Bunga pahar
  • Lagu wedding (tgh shortlist nih)
  • Hiasan hantaran (ngeri nih..takde idea dah laa)
Yang hal rumah, mak dan kak ngah settle kan. Langsir tak siap lagi, banyak lagi lah jugak nak kene pk. Takpelah, pesan Tidah, nak memulakan sesuatu yang baik ni, mulakan dengan solat hajat untuk mudahkan segala urusan. Moga semuanya diberkati. Ameen.

Sunday, July 19, 2009

E-Day

Hari sabtu yang indah, terbangun dek terdengar suara Kak Ngah,

" inilah sebabnya, kalau tak cemerlang bukan sebab tak pandai, tapi sebab tak merancang, tak fokus buat kerja, " bla bla bla

kenapa pulak ni, ooo..rupanya marahkan anak bujangnya yang bertiga, ayat macam ceramah kecemerlangan je, mentang2 lah motivator. Alkisahnya si kembar dan adiknya tertinggal beg di Muadzam, beg berisi baju2 taekwando, hari sabtu dan ahad ada tournament. Abis kene balik ke Muadzam semula sebelum ke Kuantan. Abang Jie yang kene mengantor si kembar (sebab dua-dua jadik referee), dan Kak Ngah muka moyok je. Lagi moyok si bongsu. Tengah hari Kak Ngah balik dengan fresh flowers, bergegas ke bandar, amik cupcake, yang ditempah amik dulang hantaran yang disewa, beli a few hantaran yang belum di beli (buah etc), kain organza, barang nak buat puding. Balik dok mengemas, membasuh, memasang tirai Kak Ngah jahit dan buat benda alah belakang tu (sort of hiasan tambahan kot). Semua atas idea dan effort Kak Ngah, ikutkan saja. Menjelang malam, Kak G sampai dengan anak2, sangat terharu walaupun Abg Teh takde kat sini, tapi still dia nak tdo kat umah and bersusah2 menolong. After solat, kemaskan hantaran, (sib baik bunga dulang dah siap2 buat masa kat Shah Alam), dan start buat puding. Mata dah tak larat nak bukak, badan dah sangat penat, tapi dengan semangat Kak Ngah, gagahkan jugak. Then, sambil Kak Ngah buat puding, dia ajar buat sirih junjung, dengan bantuan Iqah si kenit dan Kak Jie, alhamdulillah, siap.



Around 2 ish, masuk tido. Pukul dua pagi. Naik atas rumah tengok semua tempat dah ada org tido, tido jelah mana ada ruang.

Pukul 3 pagi, Iqah menangis.

Pukul 4 pagi, nazeem dan angah, bising panas.

Pukul 4.30 pagi, mak bising.

G, cek handbag.

Kenapa mak?

Ada orang masuk rumah.

Jap lagi lah mak. G penat sangat.

Sian kak G. Lagi kesian kat mak. Aku? Tak boleh tidur sampai ke pagi. Sampai ke pagi betul. Mungkin terlelap sekejap sebab paksa diri untuk tidur sambil dengar bacaan yasin setelah berzikir2 pun tak membantu. Pagi tersedar setelah dengar bising-bising, handset Nazeem dan Hanif hilang. Pintu depan dan belakang rumah dah dibuka kuncinya. Nasib orang tak di apa-apakan. Badan mak menggigil, sebab si &*&% itu dengan berani lalu di kaki mak, masa mak tidur, bila mak tersedar, mamat tak berhati perut itu keluar ikut pintu depan. Kejadian. Gempar seketika. Mak kata sepanjang 60 tahun hayatnya, ini kali pertama pengalaman begini. Kehidupan perlu diteruskan. Dalam kekalutan, sempat mengemas last minutes, makan dan mandi. Masuk je atas rumah, tengok Kak Ina dah menunggu. tadah muka dan berdoa, kali pertamas disolek ni, biarlah rupanya tidak mengerikan, tidak overdo dan yang penting sweet. Sangat terharu bila Fiza, my BFF, the ADO of cameron, yang memang super duper busy, datang all the way from cameron, datang meneman. Tepat 10.15 Cik B call. "boleh datang dah ke?, kteorng dah sampai dah ni". Then, majlis pun bermula. Hmm macam banyak sangat plak bercerita. tengok gambo jelah.



rombongan (kira-kira 80 orang) bergerak dari masjid yang berdekatan dengan rumah.

perbincangan


officially taken ;p

makan-makan

Alhamdulillah majlis berjalan lancar.

Nabi Muhammad S.A.W ada mengingatkan kpd kita:

"Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan."

(Riwayat Ahmad drpd Abdullah bin Zubair Radhiyallahu 'anhu dan disahihkan oleh al-albani di dlm Irwa' al-Ghalil).

Pada awalnya, niat memang ingin merahsiakan pertunangan, tapi atas dasar menghormati kawan-kawan, maklumkan juga pada yang rapat. Letak juga gambar dalam fb, kejap je pun. Ni nak pull smule. Tak sangka, majlis yang pada mulanya nak buat seringkas mungkin, nampak macam beria2 juga. Kanopi disediakan sebab bimbang rombongan tak selesa, lagipun alang2 dah buat makan-makan ada lebih rezeki sikit boleh share dengan orang-orang kampung. Yang penting, semuanya sudah selamat. Alhamdulillah.

Terima kasih tak terhingga pada parents and family, mak bah yang bersekang mata memasak lauk tambahan, especially kak ngah yang bersungguh2 nak buat mini pelamin, jahit tirai, kerah wang dan tenaga, Tik yang sibuk mengemas rumah dari awal lagi, kak ji yang walaupun anak 4 dan suami yang jauh diperantauan datang menolong sampai tido pukul 2 pagi, kak ja yang beli baju yang super cantik kat bandung, kak nor bagi pinjam accesories mutiara, bg long, abg de memastikan semua berjalan lancar, abg ngah yang sibuk polish semula cat rumah, officemate, Fizah dan Sarah yang setia meneman kesana sini untuk membeli barang2 keperluan, Didi, Kak Ana, Kak Erna, Bisha yang sama-sama menolong membuat bunga dulang. DOuble thanks pada Didi yang tangan berseni banyak tolong menyiapkan hantaran di Shah Alam. Thanks Thanks Thanks. Hanya Allah yang boleh balas jasa kalian.

To Cik B the silent reader, thanks for everything. I love the way you love me. aww.. :)





Wednesday, July 15, 2009

Mak

Hari ni nak pergi fitting baju. tak budget pun baju tu akan siap secepat ini, alhamdulillah. Hari ni Cik B pergi DUN untuk dengar persidangan, mungkin petang sikit nak lari ke KL. Then, lepas majlis boleh bagi pada Azie, untuk jahit manik. Azie ni dulu jahit manik kat Butik Citra, tapi upahnya sangat berpatutan, berbanding beberapa orang lagi yang dah di survey2. Hopefully baju tu cantik..ameen..ameen..ameen.

Mak call pagi tadi untuk confirmkan tentang barang hantaran. Dan mak pun dah settlekan tentang jamuan kecil kecilan. Bila ditanya, tak la kecil sangat. Bila cakap, ishh..tak payahla mak susah2 sangat, mak jawab, takpelah, awak uruskan hal awak, ni biar mak uruskan, lagipun lepas ni dah takde kenduri dah, mak pun tak tau bila lagi buat kenduri, jadi sebak pulak, biarlah. Biarlah. Nasib anak bongsu perempuan. Apa yang penting, harap majlis berjalan lancar.

Tuesday, July 14, 2009

70 percent

Lega. Almost 70 % of tunang prep dah siap.

  • Dah call Kak Ina for andaman. Dah bank in deposit
  • Dah call Kak Aminah untuk baju akad nikah. Rasa tak percaya bila dia cakap, ye baju akad nikah awak dah siap. Nak letak atas dulang hantaran. Then baru hantar untuk jahit manik. Mudah mudahan semua urusan dipermudahkan.
  • Dress untuk bertunang pun ambil hari esok.
  • Cupcake pun dah ditempah dari Cik Amruszati
  • Untuk hiasan dulang, 80 % dah siap. Cuma terfikir, macam mana nak letak baju tu, letak dalam kotak kah?. Susah orang cerewt ni.
  • Dah confirm ngan mak tentang masak2. Mak yang handle.
  • Akak pun dah confirmkan hiasan tempat menyarung cincin. Akak yang brsungguh tentang idea ni, ikut saje. (Dalam hati happy jugak)
  • Budget pun dah siap. Alhamdulillah, tak la beribu riban.
  • Dah isi borang untuk invigilator replacement form.
Last week pergi kursus kahwin dekat Masjid Shah Alam. Tip top. Banyak ilmu yang dapat, disamping tempat yang selesa, penceramah berpengalaman, makanan yang best, alhamdulillah. Dah dapat sijil. Balik tu, dua-dua demam panas. Mana taknya, start dari awal Jun, mula bekerja keras, and 4/5 Julai balik kampung untuk majlis merisik, 11/12 Julai pergi kursus kawen, 18/19 Julai balik untuk majlis bertunang, amik cuti sampai 21 Julai, nak uruskan temujanji2
  • Borang permohonan untuk permohonan kahwin
  • HIV test
  • Photographer, mungkin thephotographer
  • Wedding planner, dNora Collection
  • Katerer, Tuan Hj Othman yang menjanjikan dapat kanopy percuma :D
Balik ni, nak siapkan gubahan hantaran dan bakul sikit je lagi, coklat dan buah buahan beli masa dah sampai di Pahang nanti dan sirih junjung siapkan malam sebelumnya insyaAllah.

Mudah mudahan semuanya berjalan lancar.

Wednesday, July 8, 2009

Phew.

Penat sungguh. So much works, so little time. Dah lama tak menulis di sini, tak sempat. Hmm.. Basically, barang2 untuk dulang hantaran dah siap, bunga dulang pun dah siap. Paling tak sangka sekali, saya boleh gubah bunga!! Tak sangka si tangan kayu ni ade seni juga. Inspired by Misi 5 April punya gubahan, dan dibantu oleh my marvellous colleague. Fizah, Sarah yang sangat rajin meneman membeli barang-barang, serta Didi, Kak Ana and Kak Erna yang sangat baik hati menolong menggubah bunga. Cuma tinggal nak balut polistrin. Barang-barang hantaran pun 70 % dah ada, cuma yang tinggal lagi adalah buah-buahan dan coklat. My mum and sis kurang suka bagi makanan banyak2, so the other day, masa teman Kak Ana pegi Machine @ Sunway, beli sekali perfume untuk diletakkan atas dulang hantaran. Settle. Alhamdulillah.


Merisik

His parents arrived tepat 10.15 pagi. Berdebarnya tuhan je yang tahu. Masa bersiap2 dalam bilik, sempat terdengar lagi perbualan. Hehe. Noty betul. Then, masa sibuk2 kat dapur, my sis in law panggil, " Diorang kata nak tengok orangnya". Berdebar. Tapi alhamdulillah, masa bersalam, rasa sangat-sangat tenang. Habis perbincangan, lauk di hidang, all my feveret, heheh terutama ayam kampung goreng kunyit. Then, ayah Cik B ajak bergambar. Abang long senyum je. It's such a relieved to see the happy faces. Alhamdulillah.

Tarikh tunang, 19 Julai 2009. The only tarikh yang semua orang availabe dan tarikh asal yang dipersetujui oleh both parents and us.

Tarikh nikah tentatively 27 September 2009. It's earlier than we thot!

Hunting

For catering and andaman. Lepas berpusing-pusng kat mall, terjumpa Emran. And kebetulan dia sekarang collaborate dengan seorang wedding planner. And he offered something irressistible. Hmmm..pening..pening..pening dah.. Moga Allah tunjukkan apa yang terbaik.

Hari ni Cik B datang. We are 3 years! Dah lama, tapi macam baru semalam jumpe dia. ANd still remember his expression masa first time jumpe..hahahaha. I celebrate it dengan berpuasa.

p/s: weken ni g kursus kawen.

Monday, June 29, 2009

Nikah attire

Cik B and his parents merancang untuk hantar rombongan merisik hari ahad ni. Nak apply cuti ,tapi biarlah dulu, sebab nak tau bila diorang decide untuk hantar rombongan peminangan, sebab boleh mintak sekali gus dalam satu borang. Kemungkinan besar, tak dapat tarikh 18 July seperti yang dirancang sebelum ni memandangkan abg de mugkin kene outstation ke Italy. Mungkin 25 July atau 26 July. Sekarang tunggu kata putus daripada both mak. Semalam, seharian di Jalan TAR mencari baju nikah dan cincin risik. Alhamdulillah, Allah mudahkan segala-galanya. Walaupun Cik B demam, tapi tetap cergas dan sabar melayan kerenah.T urun naik turun naik di tempat yang sama, silap juga sebab takde exact idea tentang baju nikah ni. Teringin nak pakai baju chiffon heavy beaded macam ni


pic from google


Simple. but sangat sweet. Habis semua kedai di visit, ada terjumpa satu baju sama macam di angankan, exactly, tapi tengok harga *pengsan*, ribu riban. gitu Penat pusing, amik take five solat and buat budget semula dengan Cik B. Pusing-pusing, akhirnya jumpa, harga yang reasonable and alhamdullillah, boleh tempah kat situ jugak. Beli sekali kain songket, boleh letak sebagai salah satu hantaran tunang. and suke sangat sebab tokei kedai boleh negogiate dan bagi cadangan yang amat membantu sekali. Alhamdulillah. Settle hantaran tunang, dan baju nikah. So, on the way balik, pergi cari cincin risik. Nak mencari cincin belah rotan tu pun susah sangat. Puas masuk Habib, Emas Sri Pinang and a few kedai yang berdekatan. After maghrib baru berjaya membeli. Cik B ajak makan steak. Ke Kg Baru we went.

p/s: I am very happy i found him. The most cool and understanding and matured and..the list goes on and on.

Saturday, June 27, 2009

Buat apa lama-lama?

Got sms from Cik B last nite.

" Ayah ajak u g kenduri anak Prof. Nak g tak?"

" I tak dijemput boleh ke pergi"

"Pergi sekali dengan kteorang, satu family"

I dont expect this..i dont expect this.

" U rasa?" i asked him.

" Ok je, jomlah"

Rasa gembira. I dont expect this. Let me keep the reasons. It's not like parents menentang relationship sebab tak suke, like drama swasta-TV3-cerekarama-PIL-tak-suke-bakal-menantu punye sebab, tapi (ok to long punye explaination, let me keep to myself). Well maybe sebab dengar cerita yang his dad is strict and islamic, and i dont ever dream boleh dilayan sebegini baik dan rapat (Ok enough on that). But I'm very happy. Extremely happy. They arrived 2 o clock sharp. As expected, I was given the privilege to sit in the front seat, as Cik B was the driver. Cut the long story short, as I'm about to salam with his mom (masa nak balik dah), pakcik tiba-tiba keluarkan satu handbag vintage kaler biru. Nampak macam bukan Malaysia punyer barang.

" Ni baru ni Pakcik pergi Acheh, ada beli barang sikit untuk awak"

Terharu ok..speechless.

"Timekasih banyak pakcik, timekasih banyak"

" Dan ni pulak buku dari sana, baca bergilir2 lah, lepas awak baca, bagi angah baca, lepas tu Hilmi pulak baca, Pakcik beli kat sana, bagus buku ni"

"hehe..orang lambat lagi" dengar suara Hilmi dari belakang.

Bukunya

Menikah dalam 27 Hari,
kalau bisa cepat, buat apa lama-lama?

Speechless.

p/s: Atif mursyidi sangat comel. Dalam kereta diam je, tengok je. Bila nak balik pusing-pusing satu kereta sambil tanya Ateh dia "Mana makwe angah?". So cute.

Friday, June 26, 2009

Maid of honor

Seronok hari ni. Dah dapat pengapit. Officially risik Fizah untuk jadik tukan kapit and dia dengan happy nya terima. Dia cakap, saya tak pernah lagi jadi pengapit orang. Seronok betul dia. Pagi-pagi tadi pulak Cik B call and ada perubahan sikit dalam plan, hari Ahad dia datang untuk beli barang-barang, boleh discuss detail. Abang Jie call, dengan nada gediknya bagitau, "Jie, kawan nak tunang!" dia cakap (macam boleh terbayang dia senyum) "mak ada bagitau aritu, ni skang kawan buat OT tiap-tiap malam, boleh sponsor untuk wedding awak nanti". I was touched.

Wednesday, June 24, 2009

Ivory rose

1 rejab. Cadangnya dulu2 ngan Cik B, nak kawen masa bulan Rejab. Tapi adalah hikmah atas setiap kejadian. So, kelmarin dah sit dengan Cik B, and discuss panjang lebar buat master plan. Cik B being him yang sangat detail. Dalam kertas tulis every single thing. Termasuk lah tarikh ...., (ayah call bakal besan [my dad ngan no phone]). Dan every single thing termasuk budget. Mula la pening. Belum apa2 dah pening. Sebab parents Cik B propose tarikh kawen adalah pada Okt 09. Mau nyer tak pening. Tak sampai 3 bulan pun lagi. nak kemas rumah yang of course amik masa yang lama untuk dikemas tuh. Hmm..untuk bagi hilang ubat pening, mari tgk gambo dan berangan. I dream of Pink -Fuschia Ivory Wedding/Ivory rose wedding. So sweet!! Actually dulu2, memang tak dream of pink wedding ni, sebab fikir kesian kat Cik B pakai pink..hahaha. Tapi, dia yang beria2 cadangkan pink untuk Big Day 3 Okt 09 dan Gold champange untuk majlis bertandang. Ikutkan saje, lagipun pink kan sweet..:p

Monday, June 15, 2009

Cinta sampai syurga

Alhamdulillah, hari ni dah dapat beli buku yang terasa2 perlu beli untuk pengetahuan diri sndiri dan Cik B. Haa.. jangan pikir sebab dah gatal sangat nak kawen ye. Sebab kadang2 ilmu tak cukup, tapi takut orang mengata jadi dipendamkan saja walaupun teringin nak tahu apa yang tak tahu. Terasa berminat sangat nak beli buku ni sebab di luarnya tertulis

"pelikkah cinta tanpa berkenalan, keluar makan-makan, berbalas emel dan SMS"

and among other description is

"melihat perkahwinan sebagai medan untuk memberi, akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yang tidak berkesudahan."

Im one of the silent reader of saifulislam.com. Dari situ ada terbaca one of the article Erti sebuah perkahwinan.

Bagus sangat.

Edited:

Bila dah baca, macam takleh nak letak buku ni..Yelah, pengalaman hidup seseorang kan ditambah dengan nasihat2 berguna. Disyorkan untuk yang berniat untuk mendirikan rumah tangga.


Jika mahu bercinta, jangan merancang hanya mahu ke pelamin. Masukkan sekali urusan lampin. kerana rumah tangga bukan Utopia cloud nine. Ia adalah kombinasi suka dan duka.

Aku terima nikahnya
ustaz hasrizal abdul jamil
saifulislam.com

Sunday, June 14, 2009

Solitaire


Hmm bnyk benda nak cerita tapi busy sket akhir2 ni dengan tesis masters yang jadik pembentuk kesabaran diri ini. Hehe. Iyolah tu. Semalam attend kenduri kawan baik Cik B, kat Saujana Impian, Kajang. Pegi sekali dengan Pudin, tapi ada plak sorang pompuan ni macam nak cari gaduh je. Geram ni geram. Then balik tu pas hanto pudin, dok bebel2, Cik B senyum jek. Lama2 senyaplah saya. Kami ada mission. Hari semalam gak nak kene beli cincin tunang. Pergi kat Midvalley. Selalunya tak suka sangat pergi MidValley. Parking susah, orang penuh, sampaikan berjalan berselisih bahu. Alhamdulillah, jalan tak jam dan parking senang je dapat. Rupanya dalam tu, memang banyk gak kedai jewellary. Selama ni tak penah amik tau pun. Hehhe. Masuk lah dalam Tomei, Wah Chan, Gold Heart and Lazo. Pusing punya pusing akhirnya kata putus dicapai, dapatlah sebentuk cincin yang amat berkenan di hati saya dan hati Cik B. Solitaire berapa carat tak ingat sangat sebab comel. S.A pun ramah betul. Dia nampak Cik B pegang Nikon d60. Bersemnagat cerita tentang kamera. Kongsi minat yang sama kan. Pas dah siap beli tu, survey2 harga cincin risik. My mom cakap kalau takde pun takpe, tapi his mom cakap kene beli. Dan mak Cik B pesan, kalau dah bagi cincin diamond masa tunang, kene bagi cut and carat lagi besar masa kawen, atau beli gelang ke. So, lepas tu trus la survey2 gelang plak. Cantik2 jugak. Tapi, sebab tak minat sengat dengan jewellery ni, memang siap sedia tunggu yang kawen ni jelah. Kalau tak lagi suka tangan kosong. Cik B kene balik awal sebab parents dia ada kat sini. So, tak manis plak kalau dia keluar sampai malam. So, lepas hantar, solat maghrib, dia pun balik. Bilo la plak jupe ni.


Saturday, June 6, 2009

Meet the parents

"Awak dah istikharah dah?"

Itu soalan pertama ayah Cik B tanya masa saya jumpa family Cik B. Ayah dan ibunya menyampaikan hajat ingin kenal dengan saya dengan lebih rapat. Dan mungkin pada pemikirannya, pada masa inilah yang sesuai untuk berjumpa dan kenal dengan ahli keluarga yang lain. Masa di tanya soalan itu, saya sedang berbual2 banyak perkara dengan ibu Cik B. Sebelum ini parents nya maklum tentang relationship ni. Tersentak juga, tapi alhamdulillah masa mula2 kenal dengan Cik B, saya dah buat istikharah. Hakikatnya, saya dah buat istikharah dah lama, masa berkawan dengan ex. Pada masa tu, dalam mimpi, memang dah ternampak ciri2 Cik B. Ketinggian, dan perwatakan. Dalam mimpi tu, selalu nampak dia seolah tersenyum dan saya seolah2 sedang menunggu dia. Tapi, wajah sebenar dia, memang tak nampak dan tak jelas. Dan bila dia senyum, saya akan terjaga. Masa tu terfikir, lama. Siapa lelaki ni. Sebab ciri-ciri ini bukan macam ex saya yang lebih rendah dan tidak berspek. Sehingga lah sekarang. Mimpi yang sama. Dan akan terjaga di tempat yang sama. Sehingga gerak hati saya mengatakan, inilah lelaki itu.

" Ada pakcik, masa mula kenal dia, saya dah buat solat istikharah" malu saya menjawab. Tapi suka sebab saya ni blur, kalau cakap berlapik selalu saya kurang faham.

" Pakcik dah suruh dah dia istikharah. Elok nampaknya katanya, Parents pulak macam mana? Jangan lawan cakap parents, paksa diorang sruh terima pilihan hati ni", dia berseloroh dalam sambil memberi nasihat. Dan banyak lagi persoalan dan perbincangan yang saya tak terfikir sejauh ini perbualan kami. Sebab saya pernah tanya pada Cik B, agak2 lama tak saya dikenalkan pada keluarganya. Katanya, mengikut pengalaman adik dia, kejap je, tak sampai sejam pun. Ayah dia pun tak bercakap apa2, just senyum je. Tak sangka, akan berbual2 perkara seserius ini. Pakcik dan makcik juga mencadangkan walimah dibuat seawal mungkin, mengikut kemampuan tanpa perlu berhabis habisan, dan perkara ni dah dibincang awal2 dengan Cik B. Katanya bila sampai masanya yang sesuai, dia takkan menunggu lama. So, kami dah bincang sikit2 sebelum ini jadi bila kedua belah family tanya tentang perancangn kami, dah ada idea sikit2.

Ye, sebelum ni memang tak pernah jumpa his father. His father quite strict, ikut agama dan adat, tapi pernah jumpa his mom and adik beradik yang lain.

Banyak nasihat yang diberi, katanya, ada yang nak lengah-lengah sebab nak buat wedding yang grand dan meriah2, apa yang penting, antara adat dan syarak, syarak mesti diikuti tapi adat jangan dilupakan. It's depend lah pada individu, kalau mampu, dan harus buat besar besaran, takpelah. Tapi kalau sampai berhabis-habisan itu yang tak best, pesan ayah Cik B lagi.Fikir apa yang lebih penting dan berkah untuk Big Day itu nanti. Hmmm.. Selama ni, mungkin tak terfikir, dok kerana kurang ilmu atau terlalu mengikut arus pemodenan. Entahlah. Tapi bimbang jugak majlis yang diharap boleh dikenang sampai mati itu, tidak mendapat berkat. Mudah mudahan semuanya berjalan lancar. Ameen.

Thursday, May 28, 2009

Dinner at Diamond Platinum

Semalam, kami ada mission. Cari cincin tunang. Balik keje, sempat lagi ke pasar malam dengan officemate. On the way balik rumah masa jalan kaki, Fiza tegur

"sempat ke nak siap ni, dah dekat kol 7 ni, lagi spoloh minit dia sampai"

"Err..takpe..sempat ni..hehe"..

sebenarnya dalam hati cuak macam nak mati. Dah la berpeluh2. Ishh..Then balik rumah mandi-mandi dan siap-siap, tepat pada masa Cik B sampai. (Sib baik sempat).We all pergi adalah dalam 5 buah kedai, rasa makin lama tengok makin pening. Dah la tak pernah pakai jewellery, memang pening jugak lah. Thanks God dah baca-baca sikit tentang diamond and barang kemas ni, so adalah jugak pengetahuan sikit2.

SA kat tomei cakap,
jangan pilih lama-lama, nanti pening and susah you nak pilih. Hehe..
I said, ni first time I nak pakai jewellery tau, kene pilih lama-lama.


Orang kata diamonds are woman's best friend. Entahlah. Kalau macam tu saya takde bestfriend lagi lah..Hehe. Takpe. My first best friend akan di hadiahkan oleh my long life best friend..hehe. After dinner, dan lepas fikir-fikir akhirnya dapat kata putus untuk beli hari Ahad nanti. Hopefully cincin yang terpilih tu ada lagi lah. Cross finger!! Cik B withdraw duit and give it to me to keep it. Takut terguna kot. Jangan la haku yang terguna duit tu untuk shopping..;D. Diari yang tertulis semua plan untuk wedding and such itu tertinggal kat umah abg long pulak.



Convocation

Cik B called his mom bagitau yang we both in the mission of e.ring hunting. Makcik pesan, ramai akan datang untuk convocation Cik B nanti. Atuk, tok ngah, tok teh. dan tok lagi sorang tak ingat nama. Makcik pesan, jgn bgtau saya, nanti saya takut pulak. Hehe.. Saya relaks je. Ingatkan atuk-atuk ni semua lelaki, sekali Cik B cakap, sorang je lelaki, yang lain semua perempuan. Habis dup dap dup dap jantung.